• Volg ons op:

Nieuw voedselbos op Goeree-Overflakkee

29 nov. 2023
 • ‘De beste tijd om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het tweede beste moment is nu’ aldus een Chinees gezegde.
  Met dit in gedachten nodigen wij je dan ook met veel plezier uit om op zaterdag 9 december met ons bomen en struiken te planten voor de haag van het nieuw aan te leggen voedselbos op biologisch- en regeneratief akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA op Goeree-Overflakkee.

  Dit 2,3 hectare groot voedselbos is het tweede voedselbos op Goeree-Overflakkee dat wordt aangelegd met steun van Rotterdam de boer op! en partner Greenchoice en de grote droom van Cornelis Mosselman, boer en eigenaar van BI-JOVIRA: ”Met een voedselbos op mijn land voeg ik weer een nieuwe vorm van natuurinclusieve landbouw toe op mijn bedrijf.. De verschillen in hoogte, beworteling en boom- en struiksoorten brengen een grote diversiteit aan soorten terug, van kleine micro organismen tot roofvogels. Die diversiteit aan soorten is voor mijn akkerbouwbedrijf van grote waarde.”

  Samen bomen planten! 
  Help je 9 december mee met het aanplanten van ons Voedselbos?
  Het voedselbos dat onder meer uit een variatie fruit- en notenbomen bestaat, wordt aangelegd op het westelijke deel van het bedrijf. Binnen een paar jaar zal de opbrengst geoogst en gegeten kunnen worden. Maar eerst moet er geplant worden. Op zaterdag 9 december aanstaande willen we met veel verschillende mensen een start maken met de aanleg van het voedselbos. Waaronder heel graag met jou.

  Rotterdam de boer op!
  Voedselbos BI-JOVIRA wordt gerealiseerd met steun van ‘Rotterdam de boer op!. ‘Rotterdam de boer op!’ ondersteunt ondernemers die innovatieve en natuurinclusieve vormen van landbouw willen toepassen op hun bedrijf, zoals strokenteelt, natte teelten en agroforestry. Energiebedrijf en partner van Rotterdam de boer op!, Greenchoice, draagt met een belangrijke financiële bijdrage bij aan de aanplant van het voedselbos.

  Eerder ondersteunde Rotterdam de boer op! BI-JOVIRA met een ‘çompost-thee machine’ en met bloemrijke akkerranden. Meer dan 23 organisaties vormen samen de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’, waaronder Rabobank, Greenchoice, Verstegen Spices & Sauces, Coöperatie Ondergrond, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Natuurmonumenten (de initiatiefnemer). Samen streven de partners van Rotterdam de boer op! naar meer biodiversiteit op het platteland, duurzaam regionaal geproduceerd eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor groene boeren. Rotterdam de boer op! is een Droomfonds-project gefinancierd met steun van de Nationale Postcode Loterij.

  Praktisch
  Je bent op zaterdag 9 december aanstaande van harte welkom om vanaf 9.30 uur deel te nemen aan de plantdag. De plantdag is van 9.30 tot .16.00 uur. Jouw hulp is welkom voor de hele dag, maar uiteraard zijn wij ook met een dagdeel hulp al erg blij. Voor een schop/spade, een warm drankje en hapje wordt gezorgd. Als je je eigen laarzen meeneemt en goede zin dan wordt het vast een geslaagde dag met een mooi voedselbos als resultaat.

  Aanmelden
  Graag vooraf even aanmelden i.v.m. de catering. Aanmelden kan door te mailen naar marga@vooruitboeren.com

  BI-JOVIRA ligt op Goeree-Overflakkee aan de Altekleinsedijk 5, 3257 MA Ooltgensplaat. Je kunt op het erf parkeren. We hopen je te zien zaterdag de 9e. Tot dan!