• Volg ons op:

FILMS

Jaarlijks leggen we het omschakelproces vast via 2 filmpjes. Op deze pagina kunt u ze bekijken.
 • Droomboer - stap 2 Denken en rijden in stroken
  Stel je voor dat boeren gaan doen waar ze van dromen? Hoe zou ons voedselsysteem er dan uitzien? Pepik Henneman volgt namens de Zuid-Hollandse Voedselfamilies Cornelis Mosselman. Cornelis is een bijzondere akkerbouwer, want hij durft hardop te dromen.

  In dit filmpje (gemaakt voorjaar 2019) is zien hoe hij zijn droom op vraaggestuurd op stroken te telen mogelijk heeft gemaakt. De praktijk moet nu gaan uitwijzen dat er mensen zijn die dat ook willen. Wordt vervolgd.
  Lees meer
 • Droomboer - stap 1 De omslag naar biologisch
  Stel je voor dat boeren gaan doen waar ze boeren waar ze van dromen? Hoe zou ons voedselsysteem er dan uitzien? Pepik Henneman ging namens de Zuid-Hollandse Voedselfamilies (in voorjaar 2018) op bezoek bij Cornelis Mosselman. Cornelis is een bijzondere akkerbouwer, want hij durft hard op te dromen. Om zijn droom te realiseren heeft hij zowel zijn suikerquotum als een vierde van zijn land verkocht. Zijn eerste stap is de omslag naar biologisch en dat blijkt ingrijpender dan hij had voorzien...
  Lees meer
 • Drone filmpje zomer 2019
  Dit is zoals de akkers er nu bijliggen.
  De stroken zijn al duidelijk zichtbaar.
  Lees meer
 • Drone filmpje zomer 2018
  Deze video is in de zeer droge zomer van 2018 ‘zomaar’ door een neefje van mij gemaakt tijdens een familie-barbecue. Maar ik vind hem geweldig, omdat er best veel dingen op te zien zijn die te maken hebben met de praktische kant/voorbereiding van mijn omschakeling.

  7 sec.
  Het beton pad hebben we afgelopen zomer alvast verbreed van 3 naar 4 meter, zodat er volgend jaar ook met machines met een grote spoorbreedte goed overheen gereden kan worden.

  9 sec.
  Het eerste rustjaar voor 2 percelen in verband met de omschakeling naar biologisch. Bij 9 sec. zijn dit de percelen rechtsboven en linksonder. Dit houdt in dat je wel een gewas mag telen volgens de regels van een biologische teelt, maar het niet als biologisch mag verkopen.

  18 sec.
  Op de achterste percelen zijn de tulpenbollen (percelen verhuurd) al geoogst. Zouden er in de toekomst ook biologische bloembollen op ons land komen? Het zou in ieder geval wel een prachtig gezicht zijn.

  21 sec.
  Het vierkante perceel tussen de boomgaard en de mais (bij 21 sec. achter de boerderij) hoort ook bij het bedrijf. Op deze video is op dit perceel een uniek beeld te zien. Door de extreme droogte is aan de bloei van de aardappelen te zien hoe de indeling van de percelen er heel vroeger ongeveer uitzag. Toen moet het een veel gevarieerder landschap zijn geweest dan nu.

  26 sec.
  Naast de diverse verbeteringswerken is er in 2018 geweldig veel tijd en energie in het besproeien van de gewassen gaan zitten. Ook hierover hebben we voor de toekomst nieuwe, concrete ideeën.

  43 sec.
  De open paden voor de spuitmachine, welke je op heel veel percelen ziet, behoren voor ons bijna tot de verleden tijd.

  48 sec.
  Het was zo droog, dat zelfs het perceel met heel moeilijk bewerkbare klei geëgaliseerd kon worden. Daarmee was het gelijk het laatste perceel dat, vanaf 2010, vrijwel waterpas gelegd is. Hierdoor stroomt het water bij grote neerslaghoeveelheden niet naar de lage plekken.
  Lees meer