• Volg ons op:

FILMS

Jaarlijks leggen we het omschakelproces vast via 2 filmpjes. Op deze pagina kunt u ze bekijken.
  • Strip Farming
    Lees meer
  • Infovideo BI-JOVIRA
    Regeneratieve akkerbouw - Vooruitboeren met Cornelis Mosselman
    Lees meer
  • Is biologische voeding gezonder?
    Wil je groenten eten die onbespoten zijn, wil je melk drinken van koeien die lekker in de wei hebben kunnen grazen, heb je zin in eerlijke kip? Dan koop je biologische producten. Bovendien is biologische landbouw ook nog eens goed voor het milieu, want beter voor de bodem en de biodiversiteit. Veel consumenten kiezen ook voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie.

    In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen 'gangbaar' geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een groot conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

    De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Zembla onderzoekt het kippenexperiment.
    Lees meer
  • Drone filmpje zomer 2019
    Dit is zoals de akkers er nu bijliggen.
    De stroken zijn al duidelijk zichtbaar.
    Lees meer
  • Droomboer - stap 2 Denken en rijden in stroken
    Stel je voor dat boeren gaan doen waar ze van dromen? Hoe zou ons voedselsysteem er dan uitzien? Pepik Henneman volgt namens de Zuid-Hollandse Voedselfamilies Cornelis Mosselman. Cornelis is een bijzondere akkerbouwer, want hij durft hardop te dromen.

    In dit filmpje (gemaakt voorjaar 2019) is zien hoe hij zijn droom op vraag gestuurd op stroken te telen mogelijk heeft gemaakt. De praktijk moet nu gaan uitwijzen dat er mensen zijn die dat ook willen. Wordt vervolgd.
    Lees meer
  • Drone filmpje zomer 2018
    Deze video is in de zeer droge zomer van 2018 ‘zomaar’ door een neefje van mij gemaakt tijdens een familie-barbecue. Maar ik vind hem geweldig, omdat er best veel dingen op te zien zijn die te maken hebben met de praktische kant/voorbereiding van mijn omschakeling.

    7 sec.
    Het beton pad hebben we afgelopen zomer alvast verbreed van 3 naar 4 meter, zodat er volgend jaar ook met machines met een grote spoorbreedte goed overheen gereden kan worden.

    9 sec.
    Het eerste rustjaar voor 2 percelen in verband met de omschakeling naar biologisch. Bij 9 sec. zijn dit de percelen rechtsboven en linksonder. Dit houdt in dat je wel een gewas mag telen volgens de regels van een biologische teelt, maar het niet als biologisch mag verkopen.

    18 sec.
    Op de achterste percelen zijn de tulpenbollen (percelen verhuurd) al geoogst. Zouden er in de toekomst ook biologische bloembollen op ons land komen? Het zou in ieder geval wel een prachtig gezicht zijn.

    21 sec.
    Het vierkante perceel tussen de boomgaard en de mais (bij 21 sec. achter de boerderij) hoort ook bij het bedrijf. Op deze video is op dit perceel een uniek beeld te zien. Door de extreme droogte is aan de bloei van de aardappelen te zien hoe de indeling van de percelen er heel vroeger ongeveer uitzag. Toen moet het een veel gevarieerder landschap zijn geweest dan nu.

    26 sec.
    Naast de diverse verbeteringswerken is er in 2018 geweldig veel tijd en energie in het besproeien van de gewassen gaan zitten. Ook hierover hebben we voor de toekomst nieuwe, concrete ideeën.

    43 sec.
    De open paden voor de spuitmachine, welke je op heel veel percelen ziet, behoren voor ons bijna tot de verleden tijd.

    48 sec.
    Het was zo droog, dat zelfs het perceel met heel moeilijk bewerkbare klei geëgaliseerd kon worden. Daarmee was het gelijk het laatste perceel dat, vanaf 2010, vrijwel waterpas gelegd is. Hierdoor stroomt het water bij grote neerslaghoeveelheden niet naar de lage plekken.
    Lees meer
  • Droomboer - stap 1 De omslag naar biologisch
    Stel je voor dat boeren gaan doen waar ze boeren waar ze van dromen? Hoe zou ons voedselsysteem er dan uitzien? Pepik Henneman ging namens de Zuid-Hollandse Voedselfamilies (in voorjaar 2018) op bezoek bij Cornelis Mosselman. Cornelis is een bijzondere akkerbouwer, want hij durft hard op te dromen. Om zijn droom te realiseren heeft hij zowel zijn suikerquotum als een vierde van zijn land verkocht. Zijn eerste stap is de omslag naar biologisch en dat blijkt ingrijpender dan hij had voorzien...
    Lees meer