• Volg ons op:

BIOLOGISCHE REGENERATIEVE LANDBOUW VANAF 2018

Hartelijk welkom op de website van BI-JOVIRA, een akkerbouwbedrijf dat begin 2018 besloot om z’n bedrijfsvoering over een totaal andere boeg te gooien. We schakelden van reguliere landbouw om naar biologische regeneratieve landbouw: een landbouwmethode die gericht is op het versterken van de natuurlijke hulpbronnen (zoals de bodem) in plaats van deze uit te putten. Zelf koesteren we overigens ook de vakterm: volhoudbare landbouw.

Vooruitboeren
We schakelden om, omdat we in onze ogen met het reguliere landbouwsysteem achteruitboeren. Zeker, het heeft Nederland veel gebracht: volop voedsel tegen aantrekkelijke prijzen en stralende exportcijfers. Tegelijkertijd zorgt deze op bulkproductie en schaalvergroting gerichte landbouwmethode o.a. voor een forse uitstoot van broeikasgassen, vormt het zowel een aanslag op de biodiversiteit als op het landschap, lopen we als producenten grote risico’s vanwege de steeds kleinere marges en leidde het op onze boerderij tot een zorgwekkende bodemverdichting.

  • Wij wilden het anders.
  • Wij wilden vooruitboeren!

Leren door te doen
In 2018 namen we deze in onze ogen noodzakelijke stap. Echter, door om te schakelen veranderde onze manier van landbouw bedrijven volledig. Omdat onze nieuwe manier van landbouw bedrijven ook nog eens betrekkelijk uniek was, moesten we pionieren. We ontdekten al zoekende en hebben nog steeds veel te leren. Ons motto is hierbij: leren door te doen. Dit gaat in onze ogen sneller dan jarenlang onderzoek doen alvorens om te schakelen. Inmiddels lijkt het zich te gaan bewijzen dat ook of juist op deze manier mooie, hoogwaardige producten geteeld kunnen worden.

Sinds onze start gaan mooie ontwikkelingen gepaard met hoge ontwikkelingskosten. Dit laatste accepteren we, omdat het ons niet alleen om BI-JOVIRA gaat, we koesteren een warm hart voor de transitie die de landbouw in onze ogen zal moeten maken. We geloven dat onze zoektocht van een veel groter belang is dan louter ons eigen belang.

Verbeterde bodemkwaliteit en biodiversiteit
Anno 2023 kunnen we goedgeluimd vermelden dat we met veel positieve energie werken. Na de omschakeling hebben we namelijk een bodemkwaliteit en biodiversiteit verkregen, die zonder meer de basis vormt voor een optimale boerenpraktijk en voor de lange termijn.
We voelen ons meer boer en ondernemer dan ooit!

Geïnteresseerd?
Potentiële afnemers, deskundigen, collega’s en andere geïnteresseerden nemen we graag mee in ons verhaal vol uitdagingen. Hierbij zullen we transparant zijn en bij tijd en wijle zelfs kwetsbaar.
Dus, mocht u meer willen weten, kijk dan snel verder op deze website. U kunt o.a. hier de ontwikkelingen vanaf 2018 teruglezen en bekijken.